Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Úkoly veřejné správy na úseku ochrany veřejného zdraví
Lepičová, Anhelina ; Pikola, Pavel (vedoucí práce) ; Jaromír, Jaromír (oponent)
Diplomová práce pojednává o problematice orgánů státní správy, které ve společnosti plní kontrolní funkci, ve snaze chránit a podporovat zdraví obyvatel a zajišťovat rovné podmínky pro uspokojování jejich každodenních potřeb. V teoretické rovině identifikuje vybrané orgány dozoru a oblasti, ve kterých působí. Orgány jsou spravované různými ministerstvy, proto je soustředěním se na praktickou složku jejich činností poukázáno na nikterak výjimečně se vyskytující duplicity v preventivní, běžné, či represivní složce jejich kontrolní činnosti, ale také na schopnost a význam vzájemné spolupráce. V praktické rovině práce upozorňuje na aktuální problematiku kompetenčních nedokonalostí v oblasti kontroly veřejného stravování. Středem pozornosti je novelizace hlavní české právní normy, zastřešující oblast bezpečnosti potravin. Několik praktických případů poukazuje na charakteristická úskalí, která s sebou přináší aplikace této normy v praxi. Opomenuty nejsou ani výhody a nevýhody, které tímto plynou pro provozovatele potravinářských podniků a jejich spotřebitele.
Potravinářská legislativa EU a ČR a její implementace v potravinářských provozech
ŘÍHA, Michal
V této práci je popsán vývoj legislativních předpisů týkajících se potravinářské problematiky živočišných produktů vydaných v ČR a v EU a je zachycena jejich implementace v potravinářských provozech, zejména z hlediska údajů na etiketách výrobků. V práci jsou dále zaznamenány tyto jednotlivé údaje z etiket získané ve vybraných obchodních řetězcích, pořízená fotodokumentace a porovnání zjištěných výsledků s platnými požadavky ČR. Zjištěné údaje této práce jsou dále porovnány s požadavky zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, a prováděcí vyhlášky č. 113/2005 Sb. Jednotlivé výrobky ze sledovaných oblastí (masné a mléčné výrobky) jsou dále mezi sebou porovnány (Bodová a zjednodušená bodová metoda) a z hlediska významnosti údajů, sledování údajů spotřebiteli a dalších náležitostí spojených s touto problematikou proběhlo dotazníkové šetření. Z výsledků vyplynula výrazná dominance českých výrobců na našem trhu jak u kategorie mléčných, tak i masných produktů. Z hlediska sledovaných údajů, které jsou výrobci povinni uvádět, nebyla nalezena výrazná pochybení. Pokud výrobkům nějaký údaj chyběl, jednalo se zpravidla jak u masných, tak u mléčných produktů o údaj o výživové (nutriční) hodnotě. Výrobci na sledovaných produktech uváděli veliké množství nepovinných údajů (loga apod.). Měli by se spíše zaměřit jen na některé spotřebiteli preferovaná označení, vzhledem k jejich vysokému počtu a následnou špatnou orientaci v nich pro zákazníka. Spotřebitelé nejvíce preferují loga Klasa a Český výrobek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.